בתחום הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) מהווה חברת JCB הבריטית את עמוד התווך המרכזי בכל הנוגע לייצור ושיווק של ציוד מכני כבד, בין אם ציוד ממונע ובין אם מדובר על כלים נייחים.
מקורה וייסודה של JCB
שם החברה – JCB הינו בעצם ראשי התיבות של מייסדה – ג'וזף סיריל במפורד – Joseph Cyrill Bamford.
החברה הבריטית הוקמה על ידי במפורד עבור ייצור ושיווק של ציוד מכני הנדסי שיועד לתעשיית הבנייה, חקלאות ואף לשימושים צבאיים שונים וזאת בהמשך לסיומה של מלחמת העולם השנייה ב-1945.
במפורד, שבמסגרת עבודתו הגיע לגאנה שבאפריקה, נקרא להתגייס לצבא הבריטי ב-1938 למול הערכות בבריטניה כי בקרוב תחל מלחמה ביבשת אירופה.
ב-1941, בזמן המלחמה חבר במפורד לכוחות אספקה ולוגיסטיקה של הצבא הבריטי באפריקה עצמה, כשכוחות אלו שימשו להפעלת מטוסי RAF.
במפורד עצמו הגיע ממשפחה לה הייתה חברה שעסקה בתחום ההנדסה החקלאית. סבא רבא של במפורד עסק בסחר בברזל, כשלו היה צוות של כמעט 60 עובדים שהועסקו על ידו.
המשפחה הפכה לאחת מספקיות הבולטות בתחום הציוד החקלאי בבריטניה, כשבין היתר ייצרה המשפחה מכבשים, וציוד הנדסי אחר.
ציוני דרך מרכזיים של JCB
החברה, כאמור, הוקמה על ידי במפורד ב-1945 כשהוא רשום גם כאדם שהמציא בעצם את המחפרון שהוסב ושודרג עם השנים, על ידי JCB עצמה, למחפרון כף קדמית ומחפר אחורי.
לצד ייצור של מחפרונים לאורך השנים, מצטיינת החברה גם בייצור מלגזות, שופלים אופניים וכלים הנדסיים נוספים המונעים על ידי דיזל ומנועים חשמליים מתקדמים.
רוב הכלים המיוצרים על ידי JCB צבועים בצהוב, כשסימן ההיכר של החברה בצבע הצהוב מופיע גם על גבי הלוגו שלה.
הולדתה של JCB החלה בתוך המוסך של במפורד שעמל באותה עת על ייצור של כלי הובלה לתעשייה החקלאית, כשכלים אלו יוצרו מעודפי פלדה של בריטניה, שהייתה אמורה לשמש כביצורים עבור המרחב האזרחי בבריטניה.
לאחר כחמש שנים התרחבה JCB הקטנה לצוות רחב של שישה עובדים, כשהיא מעבירה פעילותה לעיר רוצ'סטר.
ייצוא משמעותי של כלי הצמ"ה שלה החל בשנות השישים כשרובו יוצא לצפון אמריקה. בסוף אותו עשור זכה במפורד עצמו לתואר "קצין" מטעם מסדר האימפריה הבריטית וזאת כהוקרה על כך שהפך ליצואן בולט בממלכה.
במפורד פרש מהחברה אותה הקים ב-1975. ארבע שנים לאחר פרישתו החלה JCB להפעיל מפעלי ייצור מחוץ לאי הבריטי, כשהמפעל הראשון הוקם בהודו ולאחריו נוספו מפעלים גם בברזיל, ארה"ב וסין. כיום יש לחברה עשרות מפעלי ייצור ברחבי העולם.
ציון דרך משמעותי נוסף, אשר ביסס את משמעותה של JCB בשוק כלי הצמ"ה, קרה ב-2005 כשהחברה רכשה את חברת הטרקטורים Vibromax הגרמנית.
JCB בישראל
כלי צמ"ה של JCB מיובאים לישראל משנות השישים על ידי חברת קומסקו. כלי הצמ"ה של JCB תופסים כיום נתח עיקרי משוק המחפרונים והמעמיסים הטלסקופים.
את הכלים של החברה ניתן כמובן לזהות בנוף הישראלי, כשאלו בולטים בכל פרויקט בצבע הצהוב ובראשי התיבות הבולטות – JCB.
אולי יעניין אותך גם...